Indolența civică | #rezistăm

Sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie 2017 au fost pentru România zile de tensiune manifestate prin proteste preponderent pașnice, fără precedent din punct de vedere al numărului de participanți conform estimărilor făcute. Peste 500.000 oameni au protestat în stradă împotriva modului de guvernare al guvernului nou învestit în funcție condus de Prim Ministrul Grindeanu Sorin, orientat spre rezolvarea problemelor cu legea a celor apropiați coaliției de guvernare prin legi care slăbesc statul de drept, nu spre cetățean.

S-a afirmat în ultima vreme că românii s-au maturizat, că democrația în România s-a maturizat. Deși nu neg că modul în care ultimele proteste nepolitizate s-au desfășurat arată că oamenii din România au început să își înțeleagă rolul în societate, consider că democrația în România este încă departe de maturitate. De ce spun aceasta? În forma de democrație care există în această țară, periodic există alegeri; ori a avea o prezență așa de scăzută la ultimele alegeri (39,44% din totalul cetățenilor cu drept de vot) [1] contrastează mult prea puternic cu ultimele proteste (cel de după Colectiv 2015 și cel de la începutul anului 2017). Suntem mult prea puțini cei implicați activ.

Spun indolență civică deoarece, situația din România de după alegerile legislative din Decembrie 2016, sunt exemplul cel mai bun pentru modul în care așa-numitul dezinteres pentru politică îți afectează viața. Am vorbit cu multe persoane înainte și după alegeri, încurajându-i să participe la vot respectiv i-am întrebat dacă au participat la vot, și nu de puține ori mi-a fost trântit în față un răspuns sec că „pe mine nu mă interesează politica”, sau că „oricum nu se schimbă nimic”.

Ei bine, iată ce se întâmplă!
La guvernare ajung niște oameni incapabili de a administra țara în interesul cetățeanului, vor emite legi prin care se acordă amnistie respectiv grațiere sau vor încerca să modifice Codul Penal în interes propriu.
Astfel ajung la guvernare niște oameni incapabili să găsească soluții reale și care sunt dispuși să elibereze din penitenciare infractori condamnați doar pentru a-și salva propria piele sau pielea colegilor de partid. O parte dintre infractorii eliberați prin grațiere, aproximativ 40% recidivează [2], însă ce contează, nu? Doar ca să-ți faci o idee, asta înseamnă să pui în pericol peste 28.000 de oameni (aceasta dacă fiecare infractor grațiat comite o faptă penală împotriva unei singure persoane).

Unul dintre ei poți fi chiar tu…, poate fi o persoane dragă ție.

Data viitoare când te gândești dacă să mergi sau nu la vot, ia în considerare și aceasta. Poate vei lăsa indolența civică deoparte pentru măcar 10 minute.

rezistam-ro-flag

Respect persoanelor care au fost la vot și au protestat pașnic împotriva corupției și pentru statul de drept!
#rezistăm


  1. Biroul Electoral Central – Proces Verbal privind rezultatele finale ale alegerilor pentru Camera Deputaților și Proces Verbal privind rezultatele finale ale alegerilor pentru Senat
  2. Administrația Națională a Penitenciarelor,  Raportul anual de activitate 2015, pagina 13 – (apasă pe următoarea legătură dacă cea precedentă e inactivă: bilant-administratia-nationala-a-penitenciarelor-rom)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s