Influența unui regim alimentar vegan asupra riscului cardiovascular (diabet)

Factorii de risc cardiovascular sunt acele condiții sau obiceiuri care cresc riscul de apariție sau agravare a boli coronariene și de apariție al infarctului miocardic. [1]

Preponderent, factorii de risc cardiovascular sunt modificabili: hipertensiunea arterială, colesterolul/lipidele, obezitatea/supraponderabilitatea, diabetul, utilizarea tutunului, lipsa activității fizice; cei nemodificabili fiind vârsta, genul și istoricul familial de boli cardiovasculare. [2]

În continuare ne vom referi la diabet.

În urma studiilor ce au investigat riscul pe care diabetul îl prezintă în patologia cardiovasculară [3] [4], s-a observat că persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc de 2 până la 4 ori mai crescut de apariție a bolii cardiovasculare comparativ cu personale fără diabet. [5] [6] [7]

Controlul diabetului și implicit a valorilor glucozei din sânge se efectuează de cele mai multe ori cu ajutorul terapiei farmacologice.

De luat în seamă este însă modificarea (sau chiar schimbarea) stilului alimentar. Barnard și colaboratorii (vezi sursa) au efectuat două studii, unul publicat în anul 2006 iar celălalt în anul 2009 în care au cercetat pe 2 loturi de pacienți cu diabet zaharat (n=99) efectele alimentației vegane comparativ cu recomandările alimentare ADA* din anul 2003 asupra glicemiei și riscului cardiovascular, fiind urmăriți mai mulți parametrii dintre care amintim variația glicemiei,  a lipidelor plasmatice și a greutății corporale raportat la momentul 0 (zero) – începutul studiului – până la 22, respectiv 74 de săptămâni.

În continuare ne vom referi astfel:

  • lot A = regim alimentar vegan
  • lot B = regim alimentar conform recomandărilor ADA

La 22 de săptămâni au fost observate următoarele:

  1. 43% (lot A) vs. 26% (lot B) au redus medicația farmacologică în principal din cauza hipoglicemiei
  2. Glicemia a scăzut cu 49,2 mg/dl (lot A) vs. 28,2 mg/dl (lot B)
  3. Hemoglobina glicată** a scăzut cu 0,96 puncte procentuale (lot A) vs. 0,56 puncte procentuale (lot B), iar la cei la care medicația a rămas nemodificată, a scăzut cu 1,23 puncte procentuale (lot A) vs. 0,38 puncte procentuale (lot B)
    • Nota bene: această modificare a fost mediată de scăderea în greutate – fiecare kg în minus determinând o scădere de 0,12% din valoarea hemoglobinei glicate
  4. Scăderea ponderală: 5,8 kg (lot A) vs. 4,3 kg (lot B), iar la cei la care medicația a rămas nemodificată, scăderea în greutate a fost de 6,5 kg (lot A) vs. 3,1 (lot B)
  5. Colesterolul total a scăzut cu 33,5 mg/dl – din care 22,6 mg/dl LDL – (lot A) vs. 19.0 mg/dl – din care 10,7 mg/dl LDL – (lot B)

La încheierea celor 74 de săptămâni autorii relatează:

„În concluzie, la persoanele cu diabet zaharat tip 2 care au participat în studiu, atât un regim alimentar vegan cu conținut scăzut de grăsimi cât și un regim alimentar bazat pe recomandările ADA 2003, au facilitat o scădere în greutate pe termen lung. În analizele ce au urmărit modificările în medicația farmacologică, regimul alimentar vegan tinde să fie mai eficient în controlul glicemiei și al lipidelor plasmatice. Dacă diferențele observate asigură beneficii clinice contra complicaților circulației marco- sau microvasculare determinate de diabet, rămâne să fie stabilit [n.trad. în alte studii ulterioare]”

*ADA = American Diabetes Association (Asociația Americană pentru Diabet)
**Hemoglobina glicată = un parametru folosit în măsurarea eficienței terapiei antidiabetice; valori normale 4,8-5,6% [8]


  1. What Are Coronary Heart Disease Risk Factors?, NHLBI, 2016
  2. Cardiovascular disease risk factors, World Heart Federation, 2017

  3. HAFFNER SM, LEHTO S, RÖNNEMAA T, Mortality from Coronary Heart Disease in Subjects with Type 2 Diabetes and in Nondiabetic Subjects with and without Prior Myocardial Infarction. The New England Journal of Medicine, 1998, 339(4): 229-234
  4. Cardiovascular Disease & Diabetes, American Heart Association, 2016

  5. PREIS SR, HWANG SJ, COADY S, Trends in All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality Among Women and Men With and Without Diabetes Mellitus in the Framingham Heart Study, 1950 to 2005. Circulation, 2009, 119(13): 1728-1735
  6. WANNAMETHEE SG, SHAPER AG, WHINCUP PH, Impact of Diabetes on Cardiovascular Disease Risk and All-Cause Mortality in Older MenInfluence of Age at Onset, Diabetes Duration, and Established and Novel Risk Factors. Archives of Internal Medicine, 2011, 171(5): 404-410
  7. Executive Summary: Standards of Medical Care in Diabetes—2010. Diabetes Care, 2010

Sursă:

  • American Diabetes Association A Low-Fat Vegan Diet Improves Glycemic Control and Cardiovascular Risk Factors in a Randomized Clinical Trial in Individuals With Type 2 Diabetes, American Diabetes Association, 2006. Copyright and all rights reserved. Material from this publication has been used with the permission of American Diabetes Association.
  • Am J Clin Nutr 2009;89(suppl):1S–9S, American Society for Nutrition
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s